”Om fler hushåll gör den här omställningen ger det en tydlig signal till politikerna att agera”, säger Annika Karlsson Kanyama. Foto: SVT

Så minskar du klimatutsläppen med mer än en tredjedel

Uppdaterad
Publicerad

Det går att sänka sina utsläpp rejält redan imorgon utan att det kosta något extra. Den slutsatsen dras i en ny rapport från KTH. Det handlar om att semestra utan flyg och bil, att äta växtbaserat, och att reparera möblerna.

Konsumtionen från en genomsnittssvensk orsakar ett koldioxidutsläpp på cirka sju ton om året. Den siffran kan sänkas till drygt fyra ton enligt beräkningar som gjorts av klimatforskaren Annika Karlsson Kanyama på Kungliga tekniska högskolan/Mistra. Slutsatsen är att man kan klara en stor del av ens 10-årsmål redan imorgon. Enligt FN:s klimatpanel bör utsläppen halveras till år 2030.

1. Sluta flyga på semestern och sluta med bilsemester. Istället kan man göra en långresa med tåg inom Europa och resa med tåg och buss i Sverige, och välja aktiviteter hemma som kurser, kultur och så vidare. Det sänker utsläppen från semesterresor med omkring 85 procent.

Klimatkrisen

2. Skippa kött och mejeriprodukter. Ersätt med växtbaserade matvaror (även vegetarisk färdigmat) och lokalproducerade grönsaker. Det minskar utsläppen från maten med 40 procent. Då kan man fortfarande äta fisk, ägg, läsk och godis mm.

3. Renovera möbler och köp begagnat istället för nytt. Det sänker utsläppen från inredning med 50 procent.

Kan ge en knuff

Tillsammans minskar de tre förändringarna utsläppen från konsumtionen med cirka 37 procent.

– Det är mycket och det är jättebra, för vi måste påbörja en omställning här och nu. Jag blir glad av siffran, säger Annika Karlsson Kanyama.

Men har man inte redan hört att man ska sluta flyga och äta kött?

– Jo, men då är det väldigt generellt. Vi har gått ner i detaljnivå och har väldigt konkreta siffror på vad det här betyder.

Individens ansvar?

Hur troligt är det att folk skulle överge flyg och kött?

– Jag tror att det här skulle kunna förstärka en trend som redan finns, att äta växtbaserat, köpa second hand, och ifrågasätta att flyga lika mycket. Det kan förstärka beteendet hos de som redan börjat fundera på det här. Med de här siffrorna ser man att det spelar roll.

Men ska man lägga ansvaret på individen? Är inte utsläppen ett samhällsproblem?

– Jo, det är viktigt att politiker och företag är med i omställningen, men det går långsamt. och alla måste vara med och hjälpa till. Om fler hushåll gör den här omställningen ger det en tydlig signal till politikerna att agera.

Fakta om rapporten

Forskarna har utgått från detaljerade databaser över utsläpp från 218 varor och tjänster. Målsättningen med studien har varit att se vad det betyder att göra livsstilsförändringar utan att det kostar något extra.

Enligt studien är klimatutsläppen för konsumtionen 6900 kilo/år. Semesterresor står för 27% av de totala utsläppen, mat och dryck 25%, och inventarier 7%. Om man följer tipsen ovan sänks utsläppen 37 procent till drygt 4 ton/år. Annan konsumtion av kläder, bil, nöjen mm är inte inräknad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet