Förbud mot skoter utanför skoterled i Klövsjö kan bli verklighet redan i vinter. Foto: Arkiv SVT

Terrängkörning med snöskoter förbjuds i Klövsjö

Uppdaterad
Publicerad

Redan till vintern kan förbudet mot skoterkörning i terräng i Klövsjö träda i kraft. Sedan 2008 har man diskuterat ett behov av skoterreglering i Klövsjö. Sedan dess har skoteråkningen ökat än mer.

På torsdagen beslutades om ett förbud mot att köra skoter i terrängen utanför skoterlederna i Klövsjö. Den geografiska ytan är klar, där ingår både exploateringsområdena Katrina och Storhogna. Beslutet träder inte i kraft förrän alla leder är kompletta och avtalen är klara, vilket troligen är till 2023.

– Vi har lyssnat på markägarna, men det gäller att få det att fungera. Man får inte stänga ute vissa. Det ska vara möjligt för boende att ta sig till närmsta led eller för en markägare att ta sig till ett visst mål, men det måste vara tydliga och bestämda mål, säger Kent Karlsson, markingenjör, Bergs kommun.

Ökad tillgänglighet till lederna

Det man har tittat på speciellt nu in i det sista har varit tillgängligheten till skoterlederna från exploateringsområden.

– Där man har mest trafik måste det vara tillgängligt. Det fungerar bra i södra delen av Storhogna, så det handlar främst om norra delen i Storhogna, säger Kent Karlsson.

Inga friåkningsområden

En del ställen gör friåkningsområden.

– Markägargruppen har inte velat ha det för att dels är det ett litet geografiskt område och dels behöver vi ta hänsyn till rennäringen.

Vad tror du kommer hända?

– Jag vågar inte dra någon slutsats om vad som kommer hända. Det är första området i Bergs kommun som blir reglerat. Jag tror att det blir bra på sikt. Om jag tittar på hur de har kört så ska de fungera med det här om vi får till det inom exploateringsområdena.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.