Kinesiska kvartersvakter fick stor makt under isoleringen

Uppdaterad
Publicerad

När stora områden i Kina sattes i karantän fick så kallade kvartersvakter sköta säkerheten i bostadsområden. Vakterna, som varken är poliser eller militärer, skulle bland annat kontrollera att ingen bröt mot karantänsreglerna, något som skapat stor frustration bland de boende.

Kinesiska sociala medier har fyllts av arga kommentarer om kvartersvakterna under isoleringen. I Chengyuns bostadsområde blev det handgripligheter, efter ett gräl med en boende. Det inträffade under isoleringens sista dag, när andra bostadsområden redan öppnats, och många boende var frustrerade över att deras område fortfarande var stängt.  

He Chengyun berättar för SVT att det var kvartersvakterna som började slagsmålet. Bilderna kommer från hans grannar. De var många som plockade upp sina kameror och filmade. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.