Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikael Nilsson/SVT

Så drabbade Hans Sverige första kvällen

Uppdaterad
Publicerad

Regnovädret Hans framfart orsakade flera vattenskador och en kollapsad väg i Jönköping och många förseningar i flygtrafiken till och från Stockholm.  I Norrköping orsakade ett åskoväder att en musikfestival fick stoppas. SMHI har utfärdat en röd varning under tisdag och onsdag i flera områden.

Under söndagskvällen drog ovädret Hans in över Sverige. I Jönköping fick räddningstjänsten in minst 15 larm om vattenskador och Mässvägen fick stängas av efter att den kollapsat. I Söderköping fick musikfestivalen Diggiloo avbrytas i förtid på grund av blixtar, rapporterar Norrköpings tidningar.

Flera flygavgångar till och från Stockholm försenades som en följd av det hårda vädret.

Ovädret Hans

– Det här är den stora hemvändarhelgen inför att skolor och jobb börjar och vi har 50-60 ankommande flyg att vänta in under kvällen och natten. Flera av dem påverkas av vädret, säger Robert Pletzin, kommunikationschef på Swedavia.

Flera nedfallna träd störde biltrafiken, bland annat mellan Hjo och Jönköping, norr om Vingåker och mellan Töle Kvarn och Ekbacken.

Röd varning på flera ställen

Stora delar av landet har en gul varning under de kommande fyra dagarna. Men Västra Götalands, Värmlands, Jönköpings och Örebro län kan drabbas av så mycket regn under tisdagen och onsdagen att en röd varning har utfärdats. SMHI varnar för flöden som ”uppstår i genomsnitt vart 50:e år”.

– I dagsläget ser det ut att vara mycket vattendrag i västgötaslättsområdet och på västra sidan av Vänern som kommer att få de högre nivåerna, säger Niclas Hjerdt, vakthavande hydrolog vid SMHI.

”Se över ditt hus”

Försäkringsbolaget IF råder villaägare att se till att vatten inte kan ta sig in huset och att åtgärda till exempel lösa tegelpannor. Jan Mattiasson i Kungälv har en mer okonventionell metod – han använder en fotboll för att täppa igen golvbrunnen och skydda sig mot översvämning.

– Det är otrevligt att få in kloakvatten, det är alltså människoavföring och all möjlig skit, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regnvädret kommer hålla i sig ett tag, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

SMHI:s vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Vad ska du göra?

Allmänheten bör ha ökad uppmärksamhet på den förväntade väderutvecklingen och vidta förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i utsatta områden eller på annat sätt tillhör en riskgrupp.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa de verksamheter som är extra riskutsatta avseende förväntad väderutveckling.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Vad ska du göra?

Allmänheten avråds från aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling och uppmanas att vidta lämpliga förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör överväga höjning av intern beredskap, vidta lämpliga förebyggande åtgärder, ombesörja att behövlig information når allmänheten samt anpassa verksamheter inför kommande väderutveckling.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Vad ska du göra?

Allmänheten bör helt avstå från aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling och vidta förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa verksamheter för att möta konsekvenser, vidta lämpliga förebyggande åtgärder, ombesörja att behövlig information når allmänheten samt höja intern beredskap inför kommande väderutveckling.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet