Badgäster på Ölands Böda sand. Foto: Marko Säävälä/TT

SMHI varnar för värmebölja i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under helgen.

I nordöstra Småland och en del av Östergötland väntas det bli runt 30 grader varmt, vilket fått SMHI att utfärda en varning.

Högtrycket över södra Sverige håller på att förstärkas, enligt SMHI:s prognoser. I landskapen längs Östersjön väntas det bli upp till 30 grader varmt från fredag och under resten av helgen.

Här varnar SMHI för höga temperaturer

Särskilt höga temperaturer väntas i norra och mellersta Kalmar län, och i sydöstra Östergötland. Där varnar SMHI för mycket varmt väder, cirka 30 grader, från fredag till söndag.

Varningen riktas särskilt till personer som har svårt att klara värme – och till vården, som kan få patienter med problem på grund av värmen.

Svalare i norra Sverige

Risken för skogsbränder är också mycket stor på många håll i södra Sverige.

I norra Sverige blir det svalare väder, framför allt på fredagen, med tidvis regn och hård vind i fjällen. På lördag avtar vinden i norr och det blir lite varmare, men också en del regnskurar.

Därför svettas du mer i slutet av sommaren än i början:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Maria Augutis förklarar hur luftfuktigheten påverkar den upplevda värmen med hjälp av en bastu. Foto: SVT/Roald, Berit/NTB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.