Barnafödandet det lägsta på 20 år

Publicerad

Inte sedan 2003 har det fötts så få barn som nu.

I vissa kommuner är barnafödandet det lägsta sedan man började föra statistik.

51 600 barn. Så många föddes i Sverige under årets första halvår. Nästan 3 000 färre jämfört med samma period förra året och en minskning med 5,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

”Inte sedan 2003 har det fötts färre barn under årets första sex månader, och då var den totala folkmängden nästan 1,6 miljoner invånare mindre än i dag”, säger Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

I 48 av landets 290 kommuner är antalet nyfödda det lägsta på hela 2000-talet, vilket är så långt tillbaka som SCB:s halvårsstatistik sträcker sig. Och i fler än hälften av landets kommuner har barnafödandet minskat jämfört med samma period förra året, visar SCB:s siffror.

Flera av dem är landets större kommuner.

”Barnafödandet minskar i nio av landets tio största kommuner. Bara i Örebro syns en ökning jämfört med i fjol, men den är marginell, 0,2 procent. Tittar vi på de 20 största kommunerna minskar barnafödandet i 15 av dessa”, säger Persson i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.