Eleonora Marsfjell i Norrköping Foto: Privat

Eleonora, 42: ” Jag vill att vi samer ska finnas för varandra”

Publicerad

Namn: Eleonora Marsfjell

Ålder: 42 år

Familj: Min familj består av mina kära barn Natasha, Isa och nejla och självklart min lilla vovve Molly och katten Casper

Bor: Norrköping

Sysselsättning: Jobbar inom vården. Är även ordförande i Sápmi i Östergötland samiska föreningen och är engagerad som styrelse ledamot i Amnesty Sápmi

Vad betyder Sápmi för dig?

Sápmi betyder allt för mig. Det är min uppväxtsort, naturen och sinnesro i fjällen. Minnen och den starka lärdom jag fått av de äldre. Mitt hem i mitt hjärta.

Vad är det bästa med att vara same?

Jag är stolt av att vara same, hur många motgångar vi än möter så har jag lärt mig att stå stadigt på jorden och den lärdomen har jag fått från min kära tjidtjie.

Vem är din förebild?

– Mina förebilder är alla starka kvinnor i min släkt, Aahka och tjidtjie. Jag ser väldigt mycket upp till min kära maadter-aajja, Jonas Marsfjell, som var drivande inom same politik. Han omkom tyvärr i dunderdals olyckan, 5 juli 1948.

Om du får drömma – vad skulle vara den bästa nyheten på SVT Sápmi någonsin?

– Min dröm att få höra att man stoppar gruvan i Gállok, begraver kvarlevor där dom hör hemma…. Listan kan bli lång.

Vad har du alltid velat sagt offentligt, men inte förrän nu?

Jag vill att vi samerska finnas för varandra. Tillsammans är vi starkast.

Till sist, vem vill du hälsa till?

-Jag vill hälsa till Maxida Märak, tack för dina starka låtar. För mig är det känslor och ord som går in i hjärtar. Och till mina älskade barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.