Klädstil blir grund för visitering

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger nu fram det omdebatterade lagförslaget om säkerhetszoner, även kallade visitationszoner. Visitationer inom en säkerhetszon måste, enligt lagförslaget, ske på sakliga skäl, även om inte konkret brottsmisstanke krävs.

Etnisk profilering är förbjuden. Däremot kan visitationerna ske på annan profilering, till exempel klädsel om ett gäng är känt för att använda en viss typ av klädsel. Även barn får visiteras. Zonerna ska enligt regeringen införas från och med den 28 mars.

Centerledaren Muharrem Demirok tycker att visitationszonerna är rättsosäkra.

– Vi är emot förslaget. Det är väldigt godtyckligt att polisen ska kunna välja ut någon som bär ett visst klädmärke, säger Muharrem Demirok i SVT:s 30 minuter. På den partigemensamma presskonferensen lyftes vissa klädmärken som en anledning till visitation av polisen.

– Alla som går runt med guccikopiakeps- ar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär guccikopiakepsar, sa Liberalernas Martin Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.