Nya misstankar mot storbanker

Publicerad

SVT Nyheter kan avslöja att de svenska storbankerna Swedbank ochSEB möjliggjort för ett bolagsnätverk som slussat mångmiljonbelopptill kryptovalutaföretag, brevlådebolag och maltesiskafinansinstitut.

Upp till 300 miljoner kronor är försvunna. Över tvåtusen europeiska investerare och småsparare har troligen förloratallt de satsat.

Envestio var en av ett tiotal snabbväxande såkallade låneplattformar i Lettland och SVT har granskat alla 31bolag bakom Envestios investeringsprojekt.

Envestio erbjöd tills nyligen privatpersoner att investera med enavkastning upp på till 22 procent – pengarna skulle förmedlas tillnystartade företag som korttidslån. Envestio hade sina huvudkontonförst i SEB och sedan i Swedbank.

Till exempel fick enkryptovalutafarm i Riga enligt Envestios hemsida, fram till januarii, år närmare fyra miljoner kronor av olika sparare.

Enligt spararesom SVT talat med var det viktigt för att investerarna skulle litapå Envestio att de svenska storbankerna SEB och Swedbankaccepterade bolaget som kund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.