Turkiet: Finland har varit mer ”konstruktivt”

Publicerad

Finland har varit mer konstruktiv i åtgärder och insatser än Sverige när det gäller Natomedlemskap.

De säger Turkiets chefsförhandlare Ibrahim Kalin, som anser att svenska insatser i rättsfrågor är avgörande för ett medlemskap.

Kalin, som också är president Recep Tayyip Erdogans talesperson, kommenterar utvecklingen i en intervju med det turkiska tv-bolaget NTV.

– Dörren är inte stängd för Stockholm för närvarande, men nu beror det på vilka steg Sverige tar ././., säger Kalin och hänvisar till Sveriges nya antiterrorlagstiftning som införs 1 juni.

– När den träder i kraft, om två månader, så kan Sverige ta mer bestämda och konkreta steg för att få slut på vår oro över säkerhetsfrågor.

Enligt talespersonen har Finland haft en ”konstruktiv” hållning i hanteringen av PKK och Gülenrörelsen Feto och dessutom hävt försvarsindustriella restriktioner, rapporterar Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.