Många undviker att lägga upp privata bilder på Facebook, eftersom de vill undvika att arbetsgivare vet vad de gör på fritiden. Foto: TT

Snokande chefer hindrar på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Undviker du att lägga ut bilder från helgens blöta fest på Facebook? Du är inte ensam. Nästan hälften anpassar vad de publicerar på sociala medier – eftersom chefen eller framtida arbetsgivare kan se det.

45 procent av de tillfrågade i en webbenkät, som besvarats av 1 118 av 1 193 tillfrågade, anpassar vad de lägger ut på sociala medier eftersom arbetsgivaren eller framtida arbetsgivare kan komma att läsa det.

Per Runeson, professor i datavetenskap vid Lunds universitet, tolkar resultatet som att vi undviker att publicera sådant som kan göra att vi uppfattas som en person som inte är skötsam.

– Men sedan tangerar det ju också åsiktsfrågor. Är det ”tillåtet” att ha alla åsikter, säger han.

Känner oro för snokande chefer

Enkäten är en del i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt där digital tillit är i fokus.

21 procent instämmer i att de känner en oro för att arbetsgivaren ska kontrollera internetanvändandet och jobbmejlen.

I USA finns företag som specialiserat sig på mjukvara för att övervaka anställda, för att undvika slösurfande. Ett program tar en skärmdump av den anställdes skärm var trettionde sekund, som sedan sätts ihop till en film som chefen kan kika på.

– Det är ganska främmande från den relation mellan arbetsgivare och arbetstagare som vi är vana vid, säger Per Runeson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet