Foto: TT

Soros: Putin hoppas att EU kollapsar först

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske finansmannen George Soros förutspår att Ryssland blir bankrutt 2017 om landet inte lyckas splittra EU före dess.

George Soros är ett namn med ödesmättad klang i Sverige. Han anses ha varit en av de tunga spekulanterna mot den svenska kronan 1992, när riksbanken tvingades överge den fasta växelkursen.

För omvärlden är han kanske mer känd som mannen bakom Open Society Foundations som försökte hjälpa människor i kommunistiska länder att förändra länderna i demokratisk riktning.

Spår rysk statsbankrutt

Nu spår Soros i en debattartikel att Ryssland går i statsbankrutt redan under nästa år, om inte oljepriset stiger kraftigt eller sanktionerna från väst lyfts. Soros skriver att: ”Det bästa sättet Putin kan undvika en kollaps, är att få EU att kollapsa tidigare”.

Soros skriver att Ryssland måste minska budgetunderskottet från sju till tre procent för att förhindra att inflationen stiger bortom kontroll.

Soros påpekar också att EU har allvarliga problem som mycket väl kan spränga unionen. Ett av dem är förstås flyktingkrisen som har skapat spänningar mellan Europas länder.

Ryska bombningar förvärrar läget

Soros tror inte att Putin gav sig in i Syrienkriget med målet att överskölja Europa med syriska flyktingar, men däremot menar han att detta nu blivit en av motivationskrafterna bakom Rysslands agerande i Mellanöstern.

Att Ryssland skulle vara en partner i kampen mot terrornätverket IS avfärdar George Soros helt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer