Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spanien röstar igen

Spanien till val för fjärde gången på fyra år

Publicerad

Ett djupt splittrat Spanien går till val för fjärde gången på fyra år. Premiärminister Pedro Sánchez hade hoppats gå stärkt ur ett nyval. I stället väntas ökad splittring i parlamentet göra det ännu svårare att få ihop en majoritet. En av få vinnare spås bli extremhögern.

– Jag hoppas att den politiska låsningen släpper, för vi kan inte fortsätta rösta så här, säger väljaren Susana.

Politisk instabilitet har rått i Spanien sedan 2015 då nya partier växte fram i kölvattnet av landets djupa ekonomiska kris och gjorde slut på decennier av dominans för socialdemokratiska PSOE och borgerliga Partido Popular (PP). Landets politiker har haft svårt att finna sig tillrätta i det nya flerpartisystemet.

Den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez utlyste söndagens val sedan hans PSOE misslyckades med att nå en regeringsöverenskommelse efter att ha försvarat sin position som största parti i valet i april, men kommit långt ifrån att få egen majoritet.

Dödläget består

Opinionsmätningarna pekar också på att dödläget kommer att bestå. Inom det splittrade vänsterblocket har PSOE i jakten på mittenväljare distanserat sig ytterligare från vänsteralliansen Unidas Podemos under valspurten.

Och på högersidan tvekar de båda borgerliga partierna PP och Ciudadanos kring hur de ska förhålla sig till det växande extremhögerpartiet Vox. Inget av blocken ser ut att samla en regeringsduglig majoritet i parlamentet.

Väljaren Elisa Varea berättar att hon känner sig uttråkad.

– Det är inte normalt att de inte kommit överens. Om det inte blir majoritet borde de kunna stödja varandra.

– Jag förväntar mig inte mycket av valen. Jag tror det kommer bli nya val, säger Ignacio García, som trots det tagit sig till vallokalen i dag.

Vallokalerna öppnade klockan 9 och stänger klockan 20 i kväll. Valresultatet väntas några timmar senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer