Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spionanklagade amerikanska journalisten Evan Gershkovich har framträtt i rätten. Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Spionanklagad reporter släpps inte från ryskt fängelse

Publicerad

Reportern Evan Gershkovich släpps inte från ryskt fängelse, beslutade en domstol i Moskva i dag. Journalisten sitter häktad misstänkt för spioneri sedan slutet av mars. Själv nekar han till alla anklagelser.

Det var i slutet av mars som Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich greps i Jekaterinburg av ryska säkerhetstjänsten FSB, som misstänker honom för spioneri. Han har själv nekat till alla anklagelser och överklagade sin häktning.

På tisdagen hördes han i domstol för första gången – och nekades frigivning från det ryska fängelset. Det innebär att han sitter kvar i ryskt fängelse fram till den 29 maj. Han har inte möjlighet att beviljas borgen, förflyttas till ett annat fängelse eller till att sitta i husarrest i stället för i fängelse.

Gershkovich: ”Tappar inte hoppet”

Enligt Wall Street Journal slutar liknande åtal i Ryssland nästan alltid med en dom. Trots det har Gershkovich och hans familj visat sig hoppfulla.

I en intervju med tidningen säger Gershkovich mamma Ella Milman, som själv växte upp i forna Sovjetunionen, att hon tror att sonen kommer att släppas. Själv verkar han ha samma optimism.

”Jag tappar inte hoppet”, skriver han i ett brev till familjen som Wall Street Journal tagit del av.

Riskerar 20 år i fängelset

Evan Gershkovich är den första amerikanska journalist som blivit gripen för spioneri i Ryssland sedan Kalla Kriget. Ryska myndigheter har sagt att han blev ”tagen på bar gärning” för att spionera för USA:s räkning. Några bevis för anklagelserna har ännu inte lagts fram.

Om Evan Gershkovich döms riskerar han upp till 20 år i fängelse.

Amerikanska myndigheter har tillbakavisat anklagelserna. Även Wall Street Journal står bakom journalisten, och menar att han befann sig i Jekaterinburg för ett jobb.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evan Gershkovich: den första amerikanska journalisten som blivit gripen för spioneri i Ryssland sedan Kalla kriget. Foto: AFP/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.