– Om en femtedel av alla ungdomar som demonstrerade för klimatet i Stockholm hade gått med i Socialdemokraterna så hade de tagit över det här partiet, säger SSU:s ordförande Lisa Nåbo. Foto: Michael Jansson/SVT

SSU-toppens känga till Thunberg: ”Viktigare att vara politiker än aktivist”

Uppdaterad
Publicerad

Skolstrejk, slagord och banderoller är inte tillräckligt. Det är dags för Greta Thunberg och svenska klimataktivister att ge sig in i partipolitiken och göra skillnad på riktigt, det menar SSU:s ordförande Lisa Nåbo.

– Det är viktigt att vara aktivist, men det är ännu viktigare att vara politiker, säger hon.

Varje fredag demonstrerar tusentals ungdomar i över 100 länder för klimatet. De kräver bland annat att politikerna agerar och ser till att parisavtalet efterlevs.

SSU:s ordförande Lisa Nåbo säger att hon har stor respekt för det arbete som görs, men menar att protesterna inte ger önskat resultat.

Klimatstrejk inte tillräckligt

I sitt tal under Socialdemokraternas kongress i Göteborg på fredagskvällen kommer hon att rikta kritik mot klimataktivisterna. Hon menar att deras tillvägagångssätt, som till exempel demonstrationer, ”inte hjälper”.

– Den lösning jag ser är att man istället ger sig in i politiken och tar över statsmakten, säger Lisa Nåbo.

Ta över hela partiet

SSU-ordföranden menar att det är viktigt att ungdomarna engagerar sig parlamentariskt och är med när statsbudgetens resurser fördelas.

– Om en femtedel av alla ungdomar som demonstrerade för klimatet i Stockholm hade gått med i Socialdemokraterna så hade de tagit över det här partiet, säger hon till SVT Nyheter och fortsätter:

– Då hade Fridays for future kunnat diktera villkoren för vad som ska gälla för Sveriges största parti. Det är så man påverkar i ett demokratiskt samhälle, säger hon.

SVT har varit i kontakt med Fridays for future som väljer att inte kommentera kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.