Vad undrar du om Turkiets inställning till svenskt natomedlemskap? Ställ dina frågor till SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén. Foto: TT/SVT

SVT:s Turkietkorrespondent svarade på frågor

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Erdogan har ställt flera krav för att godkänna Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Så sent som i går meddelade presidenten att Sveriges ”politiska, ekonomiska och vapenstöd till terrororganisationer måste upphöra”.

Läs chatten med SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén här nedan.

Chatta med utrikesreporter Tomas Thorén om Turkiet

Vad kul att se så mycket engegamang i frågan. Det är många som inte fått sina frågor besvarade, i de flesta fall för att det är debattinlägg eller dubletter av andra frågor. Tack för alla bra frågor och hoppas att mina svar kunde tillföra något.

Allt gott

Tomas Thorén
Turkietkorrespondent

Carin • Hur kommer det sig att Turkiet är med i NATO överhuvudtaget? Hade det med Cypern och konflikten med Grekland att göra?

Turkiet är medlem av Nato sedan 195,2 bara tre år efter försvarsalliansen grundades. Turkiet beskrivs som viktig för Nato med den näst största armén samtidigt har de fått kritik från andra medlemmar de senaste åren bla för ryska vapenköp.

Mats • Hur stor sannolikhet tror du det är att det blir ett "ja" från Turkiet i slutändan?

Den som visste det. Många bedömmare lutar åt att Turkiet till slut kommer att ge med sig i frågan. Personligen är jag inte så säker, för vad min gissning är värd.

Gusten • Är Sverige det enda landet i Europa som tagit emot de som Turkiet anser vara terrorister? Och har de någon poäng i när de kallar dom för terrorister?

Hej Gusten, nej inte unikt för Sverige att ha tagit emot dem som Turkiet pekar ut som terrorister. Sverige betecknar inte syriskkurdiska YPG eller Gulenrörelsen som terrorister, vilket Turkiet gör.

Berfin • Har Erdoğan lyckats stärka sina inrikespolitiska aktier gällande hållningen mot Sverige på hemmaplan? Och hur pass starka och trovärdiga är Turkiets opinionsmätningar generellt?

Hej Berfin, bra fråga. Jag har inte sett några statistik om det.

Barin • Vad tycker gemene man i Turkiet om de organisationer som Sverige stödjer? Håller de flesta med om att Sverige bör sluta stödja dessa, och i så fall varför?

Hej Barin, se tidigare svar till Gösta.

Johan • Det finns uppgifter om att Turkiet stör sig på Anne Linde personligen och att Magdalena Anderson tagit över kontakten (åtminstone tillfälligt innan den flyttas ”ner” till tjänstemännen). Vad finns att säga om det? Ligger det något i detta?

Hej Johan, se tidigare svar.

Jossan • Upplever du att Turkiet har problem med utrikesminister Ann Linde (de har ju kritiserat henne) och att det kanske vore mer fördelaktigt om Statsminister Andersson förde samtalen?

Hej Jossan. Ja, regeringsvänliga medier i Turkiet har gjort en stor affär av anklagelser mot Ann Linde för kontakter med syriskkurdiska företrädare.

Lars • hej, i slutändan är det enkelt, Erdogan vill få Sverige att lyfta vapenembargon. Så det är upp till oss att köpslå med vår inställning och moral, han är ju inte dum. Men hur dumma är vi. Är priset kanske för högt ändå? Mao, vad tror ni är agendan, om inte det?

Hej Lars. Många analytiker drar slutsatsen att Turkiet hoppas på lyfta vapensanktioner. En annat motvis om nämns är att plocka inrikespolitiska poäng eftersom frågan engagerar i Turkiet.

Ville • Lägger eller tror du att andra länder kommer lägga politisk tryck mot Turkiet att släppa in Sverige och Finland in i Nato?

Jag tror att andra Natoländer har både belöning och bestraffning redo i verktygslådan för att påverka Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet