Flera aktörer inom skolvärlden reagerar starkt på domen från kammarrätten i Göteborg. Foto: Lars Pehrson/TT/Pressbild – Friskolornas riksförbund

Starka reaktioner på SCB:s beslut

Publicerad

Kammarrätten i Göteborg har gett SCB rätt i sitt beslut att sekretessbelägga uppgifter om friskolor – uppgifter som vägleder familjer som ska välja skola. Sveriges kommuner och regioner överväger att överklaga beslutet. Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund kallar beslutet för ”djupt olyckligt” och utbildningsministern kallar det för ”upp- och nedvända världen”.

Flera aktörer inom skolvärlden reagerar starkt på domen från kammarrätten i Göteborg. I korthet kan man säga att domstolen ger SCB rätt att hemligstämpla uppgifter om hur det går för friskolorna, med hänvisning till att uppgifterna kan skada företagens ekonomi. Men Friskolornas riksförbund vill inte ha något sådant skydd.

– Det är väldigt olyckligt tycker jag. Vi behöver mera transparens och information för att man ska kunna göra ett mer välinformerat skolval i Sverige i dag så det låter ju väldigt oroväckande skulle jag säga, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund. I en längre kommentar på förbundets hemsida kallar hon det för en ”märklig dom”.

Anna Ekström: ”Starkt intresse av att medborgarna får insyn i vad skolorna gör”

Från regeringen kommer liknande tongångar. I en intervju med TT säger utbildningsminister Anna Ekström (S) att friskolorna måste granskas på samma sätt som de kommunala skolorna, även om hon inte vill kommentera den enskilda domen.

– Men med det sagt är det naturligtvis upp- och nedvända världen om skolors resultat inte kan granskas på grund av att de är affärshemligheter. En utgångspunkt för den svenska skolpolitiken är att skolors resultat ska kunna granskas. En annan utgångspunkt är att vi betalar skattepengar till vår gemensamma skola. Därmed finns det ett starkt intresse av att medborgarna får insyn i vad skolorna gör, säger hon till TT.

SKR överväger att överklaga domen

Sveriges kommuner och regioner (SKR) förlorade tvisten med Statistiska centralbyrån i kammarrätten, men överväger nu att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Men det vi nånstans hoppas på är att man ser över lagstiftningen på det här området, säger Karin Hedin, som är utredare för gymnasiefrågor och öppna jämförelser på SKR.

På Skolverket har tongångarna än så länge varit något svalare. Eva Durhán som är chef för analysavdelningen, säger att det ännu inte är säkert hur SCB:s beslut påverkar myndigheten.

– För vår del håller vi fortfarande på att analysera hur det påverkar oss, och där är vi absolut inte framme än idag, säger Eva Durhán.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.