Spaniens premiärminister Pedro Sànchez besöker statsminister Stefan Löfven för överläggningar om EU-frågor. Foto: Erik Simander/TT

Löfven: ”Våra länder har konstruktiva utbyten”

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez är på besök hos statsminister Stefan Löfven på Harpsund för att tala om det kommande EU-toppmötet och det coronakrisstöd som föreslagits. I dag håller de båda ledarna en gemensam presskonferens.

– Jag har förklarat varför jag tycker att en stor ökning av budgeten är problematisk, säger statsministern.

Pedro Sánchez är på rundresa i Europa inför fredagens och lördagens toppmöte i Bryssel som bland annat kommer att handla om budget och det coronakrisstöd på 750 miljarder euro som har föreslagits. Stefan Löfven har under två dagar haft sin spanska kollega på besök ute på sörmländska Harpsund för bilaterala samtal.

Sverige och en handfull andra länder har ställt sig kritiska till att stödet ska ges i form av bidrag och inte som lån, då det i så fall befaras påverka ländernas medlemsavgifter i unionen.

”Behov av gemensamma lösningar”

Efter att statsministern ursäktat det svenska vädret konstaterade han att han har haft trevligt med sin spanska kollega.

– Våra länder är nära och har konstruktiva utbyten. Både Sverige och Spanien kan se behovet av gemensamma lösningar på en europeisk nivå. Vi har både viktiga och komplexa frågor att hantera, som klimat, migration och såklart även corona-krisen, säger Stefan Löfven utanför portarna till Harpsund i sällskap av Pedro Sánchez.

Han berättar att han och Sánchez under morgonen främst diskuterat pandemin och dess ekonomiska effekter. I och med detta även den långsiktiga EU-budgeten och eventuella stödpaket.

– Jag har förklarat varför jag tycker att en stor ökning av budgeten är problematisk, säger statsministern.

Löfven säger också att han ser behovet av krisstöd, men att han tycker detta ska ges i form av förmånliga lån.

”Stärka EU-samarbetet”

Pedro Sánchez passade på att säga att han uppskattar det svalare vädret då det den spanska värmen kan röra sig upp mot 40 grader.

– Vi har en besvärlig förhandlingssituation framför oss under EU-mötet. Och vi har olika syn på hur vi ska hantera den här krisen, men våra regeringar har också gemensamma mål, vilka handlar om att stärka EU-samarbetet, säger Pedro Sánchez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.