Foto: Oscar Olsson, TT arkiv

Stenevi om kritiken mot sitt ledarskap: ”Tar det på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kommenterar nu kritiken mot sitt ledarskap. Detta efter gårdagens larm från fackligt håll om en ”toxisk toppstyrning”. Hon anklagas för en hård ledarstil och för att inte följa partistyrelsens beslut.

I en intervju med Svenska Dagladet kommenterar Märta Stenevi kritiken, men poängterar att hon inte vet så mycket om detaljerna:

– Vi tar det här på väldigt stort allvar, det kommer hanteras i enlighet med de rutiner vi har för arbetsmiljöfrågor. Det hanteras av vår kanslichef. Vi ska vara en arbetsplats där man mår bra och både kan ha förutsättningar att göra sina arbetsuppgifter på bästa sätt, men också trivs och kan utvecklas. Jag ser fram emot att vår kanslichef kommer att hålla i den här frågan och ta i den enlighet med de rutiner som finns.

På ondagen kunde DN publicera detaljer ur ett mejl där personal som arbetar på Märta Stenevis kansli via facket riktar allvarlig kritik mot arbetsmiljön och språkrörets ledarskap.

På valberedningens bord

I mejlet, som skickats till Miljöpartiets valberedning inför språkrörsvalet i november, beskrivs arbetsmiljön på kansliet som ”ohållbar”. Båda fackförbunden Unionen och Saco står bakom mejlet. Enligt tidningen framgår det att flera personer som jobbar nära Stenevi upplever ett ”stort lidande” och att ett antal tjänstemän söker sig bort från arbetsplatsen.

I november ska partiet välja nya språkrör och valberedningen kommer presentera sina förslag om två veckor. Märta Stenevi är ännu så länge den enda som öppet kandiderar till posten som kvinnligt språkrör.

”Känner inte igen mig”

Påståendet att hon inte skulle följa partistyrelsens beslut tillbakavisar Stenevi i SvD:

– Nej, det känner jag inte alls igen mig i. Jag är ju en del av partistyrelsen. Jag är ju med och fattar de besluten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.