– Bara vi stoppar ett vapen är vi nöjda, men nu har vi stoppat betydligt fler än tidigare år, säger Lars Kristoffersson, chef för brottsbekämpningen på Tullverket. Foto: Lars Lyrefelt

Fler vapen beslagtas av tull och polis

Uppdaterad
Publicerad

Trots att persontrafiken varit kraftigt begränsad under coronapandemin har Tullverkets beslag av narkotika knappt minskat. Dessutom har myndigheten beslagtagit nästan fyra gånger så många skjutvapen jämfört med förra året.

– Vi kommer fortsätta med det här arbetet under flera års tid, säger Lars Kristoffersson, chef för brottsbekämpningen på Tullverket

Under första halvåret beslagtog Tullverket 79 stycken skjutvapen i Sverige, och det är en ökning med nästan fyra gånger jämfört med förra året. 2019 tog myndigheten 20 stycken skjutvapen första halvåret och 58 på hela året. Då var det ändå en ökning från 41 stycken skjutvapen året innan.

– Bara vi stoppar ett vapen är vi nöjda, men nu har vi stoppat betydligt fler än tidigare år. Det är vi väldigt nöjda med men vi kommer fortsätta med det här arbetet under flera års tid , säger Lars Kristoffersson, chef för brottsbekämpningen på Tullverket till SVT Nyheter.

Ändrade resurser

Trots coronapandemin, där persontrafiken minskat, har Tullverkets beslag av narkotika bara marginellt minskat. Vissa beslag av droger så som cannabis och kokain har till och med ökat, enligt Tullverket.

– Vi har fått lägga om vår verksamhet då har vi lagt mer resurser på godshanteringen och vi har gjort fler kontroller som gett resultat, säger Lars Kristoffersson.

Viktiga ta bort vapen

Även polisen, som beslagtar betydligt fler vapen än Tullverket, har sett en stor ökning. Bara i Stockholmsregionen tog man 280 pistoler, revolvrar och automatvapen, vilket är cirka 100 fler än i fjol.

– Det är jätteviktigt. Vi har sett gång på gång i våra rapporter att vapen återanvänds. Så varje vapen vi får bort förhindrar vi flera skjutningar. Sakta men säkert ser vi att de kriminella nätverken lånar vapen mellan varandra, och då är det viktigt för oss att ta bort dem, säger Palle Nilsson, t.f biträdande regionpolischef i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.