Branden rasar i norra Kalifornien, norr om San Francisco. Foto: AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Största branden någonsin i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Kring årsskiftet placerade sig Thomas-branden i topp som den största mark- och skogsbranden någonsin i Kalifornien, nu är den nedpetad från den föga smickrande förstaplatsen. SVT är på plats och sänder direkt.

115 000 hektar mark har eldhärjats i Mendocino norr om San Francisco i USA. Branden är därmed den största som inträffat i Kaliforniens historia. Hittills har sju personer minst livet.

Räddningstjänsten har bara kontroll över cirka en tredjedel av den gigantiska branden och tror att den fortsätter brinna hela augusti ut.

Thomas-branden som rasade för åtta månader sedan, just norr om Los Angeles, var den dittills största branden i Kalifornien med sina 114 000 hektar av bränd mark.

Spridit sig snabbt

Starka vindar har bidragit till att Mendocino-branden har spridit sig i snabb takt. Efter elva dagar sträcker den sig över en yta som Thomas-elden behövde mer än en månad för att täcka.

Positivt är däremot att den härjar i ett skogsområde som inte är befolkat i någon större utsträckning. Trots sin storlek har brandens lågor slukat blott 75 hus, att jämföra med över 1 000 vid den förra storbranden.

Torr vegetation

Spridningen fortsätter och elden är bara till mindre delar begränsad av brandbekämparna. De närmaste dagarna väntas höga temperaturer på upp till 43 grader i norra Kalifornien och till det häftiga vindar som kan ge elden ytterligare kraft.

Årets katastrofala bränder i Kalifornien beror enligt brandforskaren Scott Stephens, vid universitetet Berkeley, på torr vegetation som ligger kvar i naturen efter fem års torka. Samt att fler människor flyttat ut i obebyggda delar av Kalifornien och på högre temperaturer.

– Jag ser inte mycket som tyder på att vi kommer ha färre stora bränder framöver, säger han till Mercury News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer