Riksgälden, med Hans Lindblad, är sedan februari svensk resolutionsmyndighet för banksektorn och ansvarar därmed för de nya kapitalkraven. Foto: TT

Stort lånebehov i svenska banker

Publicerad

Svenska storbanker kan tvingas låna upp 588 miljarder kronor i efterställda lån, som ska kunna omvandlas till eget kapital i ett krisskede, enligt ratinginstitutet Moody's Investors Service. Lånebehovet är en följd av nya beredskapskrav inför potentiella bankkriser.

De nya efterställda lånen ska enligt de nya reglerna, som håller på att utvecklas av Riksgälden och EU, ersätta en del av den upplåning som bankerna i dagsläget har i så kallade seniora lån, exempelvis bankobligationer.

Omvandlingen innebär en högre prislapp för bankerna.

-Att det blir dyrare är självklart eftersom det är större risk för de som har lånat ut pengarna, när lånet kan omvandlas till eget kapital, säger Johan Hansing, chefekonom på Bankföreningen.

Moody's räknar med att de svenska bankerna inte får några problem att uppfylla de nya kraven, som väntas träda i kraft 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.