Enligt Ekobrottsmyndigheten misstänks det totala bortfallet av skatt uppgå till omkring 20 miljoner kronor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Stort tillslag mot ekobrott – flera anhållna

Publicerad

Ekobrottsmyndigheten har under dagen genomfört tillslag på flera platser i Sverige. Omkring tio personer har anhållits misstänkta för grova skattebrott.

Tillslaget genomfördes på orter i Skåne län, Jönköpings län och Västernorrlands län. Vid tillslaget bistod även Polisen i region Syd, uppger Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi kan konstatera att tillslaget har gått enligt plan då i princip alla personer som varit anhållna i sin frånvaro nu är frihetsberövade säger Anders Petersson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Handlar om miljardbelopp

Misstankarna mot de anhållna gäller grova skattebrott avseende punktskatt och moms, bokföringsbrott och penningtvättsbrott. Enligt utredningen har de misstänkta samarbetat för att begå grova punktskattebrott genom motorbränsle som förts in i landet – utan att punktskatten redovisats. Totalt misstänks man låtit bli att betala drygt 20 miljoner i skatt.

– Skattebortfallet genom punktskattebrott, som även omfattar tobak och alkohol, uppgår till miljardbelopp varje år. Drivkrafterna bakom brotten är de enorma brottsvinsterna som kan jämföras med narkotikahandel, samtidigt som upptäcktsrisken och straffsatserna är betydligt lägre, säger Anders Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer