Birgitta Ohlsson är kritisk till Folkpartiets nya förslag på integrationspolitik. Foto: TT

Strid inom FP om integrationspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets Birgitta Ohlsson kommer att gå emot sin partiledare Jan Björklund och kräva att partiets nya förslag på integrationspolitik som presenterades i januari inte ska genomföras, rapporterar SR:s Ekot.

Enligt uppgifter till Ekot kommer Ohlsson att lägga fram en egen motion i frågan på partiets landsmöte i höst.

Vänder sig mot förslag

Birgitta Ohlsson, och flera med henne, vänder sig bland annat mot förslaget om att överge principen att den som får asyl i Sverige ska få permanent uppehållstillstånd. Förslaget från partiets integrationspolitiska arbetsgrupp är att permanenta uppehållstillstånd ska ges först efter tre år, eller när personen kan försörja sig själv.

Ytterligare falanger

Men det finns även en annan falang inom partiet, som vill driva en än mer restriktiv integrationspolitik än vad som presenterades av arbetsgruppen i januari.

En tredje grupp är de som stödjer de nya förslagen. En av dem är tidigare integrationsministern Erik Ullenhag:

– Permanenta uppehållstillstånd är som huvudregel bättre än tillfälliga ur integrationssynpunkt. Den stora skillnaden är att arbetsgruppen undantar barnfamiljer, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.