Kommentatorerna: Andersson tar över – om hon vill

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson ligger bäst till att efterträda Stefan Löfven som statsminister och socialdemokratisk partiledare – om hon själv vill. Det är de politiska kommentatorerna Ewa Stenberg från Dagens Nyheter och Viktor Barth-Kron från Expressen eniga om när de diskuterar Löfvens avgång i SVT:s Agenda.

– Jag tror att det är hon som har stora chanser, säger Stenberg.

Viktor Barth-Kron håller med.

– Man kan spekulera vilt. Sedan kanske hon går ut i morgon och säger att hon inte vill. Men mycket talar för det. Och jag tror inte att man vill välja en man till. Nu har man chans att välja den där kvinnan som statsminister som Sverige inte har haft som nästan enda västland, säger han.

Det blir åtminstone ingen outsider, säger Stenberg.

– Det går inte att ta en process som tar lång tid nu och chansa på någon som är mer oerfaren, som inte har varit minister, som inte sitter i riksdagen.

Räknar med mer glöd

Både Stenberg och Barth-Kron tror att Magdalena Andersson kan visa en större ideologisk glöd än Löfven.

– Hon har ett ganska starkt politiskt patos när hon sätter den sidan till, säger Barth-Kron.

– Jag tror att hon är en vassare debattör och en större ideolog men hon kanske har svårare att hålla partiet på gott humör, säger Stenberg.

Ingen ny regeringskris

Ingen av dem tror att det blir någon regeringskris före valet, oavsett hur det går med budgeten eller valet av statsminister efter partiledarskiftet.

– Det finns fyra partier, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet utöver Socialdemokraterna, som sitter i samma båt. Det borde inte vara omöjligt för dem att hantera det här, säger Viktor Barth-Kron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.