Enligt de stora resebolagen har bokningarna till medelhavet ökat. Foto: Pressbilder, TT

Högt intresse för utlandsresor i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Vaccin, covidpass och ändrade bokningsregler har lett till att allt fler svenskar blickar mot utlandet i sommar. Enligt de stora resebolagen har bokningarna till Medelhavet under sensommarmånaderna ökat de senaste veckorna.

– Försäljningen i Sverige visar på ett ökat intresse för att resa i sommar, säger Freja Annamatz, presschef för Sas Sverige.

Sommarmånaderna brukar vara högsäsong när det gäller svenskarnas resor till Medelhavet.

Men förra året uteblev högtrycket till följd av pandemin.

Inför årets säsong ser intresset för soldestinationerna nu ut att ha tagit fart igen. Enligt de stora reseaktörerna har bokningarna ökat under de senaste veckorna och det är främst klassikerna Grekland, Spanien och Kroatien som lockar.

– Sensommaren och hösten bokar väldigt bra, sånär som ett vanligt år. Det ser betydligt bättre ut än förra sommaren då vi låg på extremt låga nivåer, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI Sverige.

Fördubbling av bokningar

Ving uppger att de har ett bokningsläge upp mot 70 procent under de kommande sensommarmånaderna jämfört med ett vanligt år.

Där fördubblades också antalet bokningar under förra veckan jämfört med veckan innan.

– I början av sommaren har vi lägre volymer. Men ju längre vi kommer ju fler resor har vi. I augusti har vi 70 procent av antalet avgångar jämfört med ett vanligt år, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef vid Nordic Leisure Travel Group.

”Finns ett jättesug”

Även Apollo ser en positiv trend. Jämfört med sommaren 2019 är bokningsläget just nu cirka 50 procent, vilket kan jämföras med tio procent under 2020.

– Det finns ett jättesug att komma iväg. Vi räknar inte med att komma upp i samma volymer som 2019, men vi hoppas hamna strax där under. Vi går uppåt markant jämfört med förra veckan bara, säger Annika Lindberg, presskontakt på Apollo.

”Bokningsfönstret är tightare”

Maj och juni är det desto mer avvaktande, enligt resebolagen. Bland annat på grund av osäkerhet kring vaccinationsläget.

Däremot bidrar EU:s gröna certifikat och resebolagens mer flexibla av- och ombokningsregler till att skapa förutsättningar för en planerad sommarresa, menar bolagens talespersoner.

– Vi ser att man bokar närmre inpå avresa än tidigare. bokningsfönstret är tightare, man bokar några veckor innan, säger Annika Lindberg.

Flygbolaget Sas ser också en ökning i utlandsresandet.

– Försäljningen i Sverige visar på ett ökat intresse för att resa i sommar. Antalet passagerare och framtida bokningar har ökat, om än från väldigt låga nivåer, säger Freja Annamatz, presschef för Sas Sverige i en kommentar.

Hon betonar att utvecklingen är helt beroende av pågående vaccinationer och hur eventuella restriktionslättnader kan koordineras mellan länder och regioner.

Grekland

Kroatien

Spanien

Cypern

Kanarieöarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.