Besök hos sjuka släktingar är en av de vanligaste anledningarna för israeliska palestinier att besöka Gaza. Foto: TT

Svårare för Israels araber att besöka Gaza

Publicerad

Det blir svårare för israeliska araber att besöka Gaza. Enligt nya regler godkänns tillstånd för inresa endast om det finns humanitära skäl.

Araber bosatta i Israel kunde tidigare få tillstånd att resa in i Gaza för att besöka nära släktingar, så som föräldrar, syskon och barn, men nu kommer tillstånden bara att godkännas om det finns ”humanitära skäl” för det, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Regeländringen kommer efter att israeliska araber förra hösten genomförde flera attacker i Israel och efter att två israeliska medborgare som reste in i Gaza i slutet på förra året försvunnit. Enligt Israel har de båda männen, varav en var arabisk och en jude, kidnappats av Hamas, men Hamas förnekar anklagelserna. Det är sedan tidigare förbjudet för israeliska judar att åka till Gaza.

Amnesty kritiserar

Israels försvarsministerium, som föreslog regeländringen, säger att de striktare riktlinjerna beror på ”säkerhetsläget i Gaza” och att de även ska hindra Hamas från att utnyttja israeliska araber med släkt i området.

Människorättsorganisationen Amnesty International har kritiserat ändringen som de kallar för ”godtyckliga restriktioner” och uppmanat Israel att tänka om. 

– Det här är ofta det enda sättet för släktingar att träffa varandra, säger Deborah Hyams, Israel och Palestina-forskare på Amnesty International till Newsweek.

Araber utgör ungefär en femtedel av Israels befolkning. Besök hos sjuka släktingar är en av de vanligaste anledningarna att ansöka om tillstånd att resa till Gaza, enligt Haaretz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gazakonflikten

Mer i ämnet