Allt fler kontaktar Skatteverket och berättar om sina dolda förmögenheter.

Gömda skattepengar fortsätter att rasa in

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten har hittills fått in 1,3 miljarder kronor från tidigare skatteflyktingar som nu berättat om sina gömda tillgångar. Nu vill EU göra det ännu svårare att gömma sin förmögenhet i skatteparadis.

Det är oftast i någon av de schweiziska bankerna som svenska skatteflyktingar haft sina besparingar. Men nu kontaktas Skatteverket av rekordmånga svenskar som berättar om sina dolda förmögenheter.

– Vi har sett en kraftig ökning framförallt nu i början av 2013. Och det beror förmodligen på att numera så behöver man inte redovisa någon förmögenhetsskatt på de självrättelser man kommer in med, berättar skatterevisor Göran Haglund på Skatteverket.

1,3 miljarder på tre år

Nästan 4.000 svenskar har hittills hört av sig, och betalar nu skatt på sina ränteintäkter. Sedan Skatteverket startade sin kampanj mot skatteparadisen för tre år sen, så har 1,3 miljarder kronor rullat in i statskassan.

Flera händelser, bland annat bankläckor i Schweiz och Liechtenstein har väckt oro hos skatteflyktingarna.

– Det har säkert också haft en stor betydelse att man aldrig kan vara säker på att informationen inte läcker ut, säger Haglund.

Nyskrivna avtal med ett 40-tal skatteparadis runtom i världen gör att Skatteverket i dag kan få kontoinformation för svenskar som misstänks för skatteflykt.

Men i framtiden hoppas många att kontrolluppgifter ska skickas automatiskt från de här länderna.

EU tar i med hårdhandskarna

Detta blir en av huvudpunkterna på EU-toppmötet i Bryssel nästa vecka. EU-kommissionen vill att unionen förhandlar fram nya skatteavtal med bland annat Schweiz i syfte att stoppa skatteflykten.

– Vår målsättning är att vi både med våra grannar Monaco, Liechtenstein, Schweiz och också på ett globalt plan går mot automatiskt informationsutbyte, säger chefen på EU-kommissionen i Sverige, Pierre Schellekens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.