Enligt uppgifter till SVT har piloten varit sjukskriven i omkring tre år från sitt andra yrke och Transportstyrelsen uppger att de fick reda på pilotens sjukskrivning först när SVT ringde. Foto: SVT Design

Pilot sjukskriven för depression – fick ändå flyga

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en pilot varit sjukskriven för depression, i ett annat yrke i tre år, har han kunnat arbeta som pilot. Först efter att SVT Nyheter kontaktade Transportstyrelsen har piloten stoppats från att flyga.

– Det är oerhört allvarligt. Det är jätteviktigt att piloter är friska på alla sätt och vis när de ska flyga, säger Pernilla Wollin, ansvarig enhetschef för certifikat och intyg på Transportstyrelsen.

SVT Nyheter kan i dag avslöja att en pilot, som också har ett annat yrke, kunde arbeta som pilot trots att han var sjukskriven för depression.

För att kunna flyga måste en pilot ha en ett giltigt flygcertifikat och ett giltigt medicinskt intyg.

För att få det medicinska intyget görs en noggrann fysisk undersökning av piloten och piloten får också fylla i en blankett där det ingår frågor om psykisk hälsa, kontakter med sjukvården och om piloten äter några mediciner.

Sjukskriven i tre år

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har piloten varit sjukskriven i omkring tre år från sitt andra yrke och Transportstyrelsen uppger att de fick reda på pilotens sjukskrivning först när SVT ringde.

– När du hörde av dig till oss så hade han ett godkänt intyg. Sen ringde jag och pratade med andra myndigheter. Nu har han inget giltigt medicinskt intyg, säger Richard Söderberg, flygöverläkare på Transportstyrelsen.

Under de senaste tre åren har Transportstyrelsen gett besked till två utländska luftfartsmyndigheter, samt till ett utländskt inrikesflygbolag och ett utländskt flygfraktsbolag om att piloten har giltiga flyghandlingar. Och alltså räknats som fullt frisk för att få flyga.

Piloter inte skyldiga att rapportera

När SVT kontaktade det utländska fraktflygbolaget uppgav de att piloten arbetat på frilansbasis för dem under de senaste två åren.

Transportstyrelsen uppger att de inte vet om piloten flugit eftersom piloter inte är skyldiga att rapportera det löpande.

– Vi har ett system i Sverige där alla läkare som behandlar piloter för något sjukdomstillstånd som kan vara en fara för flygsäkerheten ska anmäla det till oss. Och här har inte det skett, vilket är väldigt olyckligt, säger Pernilla Wollin, ansvarig enhetschef för certifikat och intyg på Transportstyrelsen.

Vems är felet?

– Det är svårt att säga men det vi har insett är att vi måste informera mycket mer om att man har den här plikten som läkare. Och att det gäller alla läkare, inte bara flygläkare, säger Pernilla Wollin.

Certifikat kan dras tillbaka

Nu utreder också Transportstyrelsen om pilotens flygcertifikat ska dras tillbaka.

– Om vi upptäcker att en pilot mörkar sådana här uppgifter är det i princip grund för att återkalla certifikatet, säger Richard Söderberg.

Piloten säger i ett mejl till SVT Nyheter att han är övertygad om att den utredning som pågår kommer att fria honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.