Korvetten HMS Härnösand är med i senaste Nato-övningen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenska fartyg deltar i finländsk marinövning med Nato

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska korvetter har nu anslutit sig till den finska marinens multinationella övning i Östersjön tillsammans med försvarsalliansen Nato.

Övningen pågår mellan den 22 november och 2 december i Finska viken och den intilliggande skärgården, enligt ett pressmeddelande på Försvarsmaktens hemsida.

Gemensamma operationer

Övningen, Freezing Winds, är finländska marinens årliga höstövning och flera fartyg från Natos stående styrkor i Östersjön deltar. Totalt ingår 23 fartyg och uppemot 5 000 personer. Syftet är att tillsammans träna för gemensamma operationer i Östersjön.

Nu har de svenska korvetterna HMS Helsingborg, HMS Härnösand och HMS Gävle från Fjärde sjöstridsflottiljen anslutit.

”Övningen ger oss ett bra tillfälle att öva kvalificerad sjömålsstrid tillsammans med Finland och Nato. Övningen gör oss bättre på vår huvuduppgift samtidigt som den stärker stabiliteten och säkerheten i vårt närområde”, säger Anders Bäckström, chef för sjöstridsflottiljen, i pressmeddelandet.

Svensk personal

Dessutom finns svensk personal ombord på det finländska minfartyget Uusima.

Sverige och Finland har i många år jobbat tätt tillsammans för säkerhet i närområdet, och länderna har nu också gemensamt sökt medlemskap i Nato.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.