Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Pehrson (L), Muharrem Demirok (C) och Magdalena Andersson (S). Johan Pehrson (L), Muharrem Demirok (C) och Magdalena Andersson (S). Se intervju med Andersson i SVT:s Morgonstudion i videon. Foto: TT

Svenska politiker om Natobeskedet: ”Bra jobbat”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets svar om att gå vidare med Sveriges Natoansökan backas av en klar majoritet av politikerna hemma, även om V och MP är fortsatt kritiska till ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen.

– Det är någonting som ökar säkerheten för Sverige, och för svenska folket, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i Morgonstudion, dagen efter den nya överenskommelsen.

”Vi har ikväll efter några förhandlingar i Vilnius nått en överenskommelse med Turkiet om Sveriges medlemskap i Nato, vilket innebär att ratificeringen nu kommer att påbörjas. Premiärministern och presidenten har skakat hand på innehållet.”

Det skrev Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) på Twitter på måndagskvällen, och delade en bild på när Erdogan, Kristersson och Stoltenberg ler och skakar hand.

Foto: Tobias Billström/Twitter

Försvarsminister Pål Jonson (M) beskrev det som ”en bra såväl som en historisk dag”.

”Ökar säkerheten”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kallade det för ”ett viktigt och välkommet besked för vårt land”.

– Det är någonting som ökar säkerheten för Sverige, och för svenska folket, men det är också någonting som är bra för Nato. Sverige kommer att bidra till Natos säkerhet, säger Andersson i Morgonstudion på tisdagsmorgonen.

– Att alla nordiska länder nu är med i en gemensam allians, det är någonting väldigt, väldigt positivt, säger hon vidare.

Sverigedemokraternas Aron Emilsson, ordförande i utrikesutskottet, säger till SVT Nyheter att partiet är ”försiktigt positiva till ett historiskt beslut vid ett historiskt toppmöte”.

– Det har varit viktigt att villkoren i det trilaterala avtalet uppfylls och att det inte innebär nya åtaganden från svensk sida som innebär nya ändringar i svensklagstiftning utöver de som redan gjorts.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) skriver: ”Bra jobbat regeringen. Och av den förra regeringen – med en historiskt viktig ansökan i en svår tid. Friheten måste försvaras. Tillsammans”.

”Nu gör Sverige Nato starkare! #NATO”, skriver Kristdemokraternas partiledare tillika energi- och näringsminister Ebba Busch på Twitter.

V och MP kritiska

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kallar det för ett ”bra besked”.

”Erdogan backar och Turkiet kommer att godkänna Sveriges Natointräde. Välkommet och efterlängtat. Sverige hör hemma i Nato och Nato blir tryggare med Sverige som medlem. Tack till svenska folket som så tydligt stått bakom processen”, twittrar han.

Vänsterpartiet står fast vid att Sverige inte borde gå med i Nato, meddelar partiledaren Nooshi Dadgostar till SVT Nyheter:

”Vi har hela tiden respekterat att det finns en majoritet bland riksdagens partier för ett Natomedlemskap. Processen med att bli medlemmar kunde ha hanterats bättre samtidigt som den visar på hur illa Nato fungerar.”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver på Twitter att ”processen kring Sveriges Natoansökan har varit pinsamt illa hanterad från dag ett”. Hon menar att det har vgett Erdogan och Turkiet ”ett orimligt inflytande över svensk inrikespolitik”.

”Det är dock med sorg jag noterar att Sverige inte längre är en röst för frihet och demokrati, utan istället en tyst partner till en auktoritär regim.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.