Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har utsett jobbfrågan till valets viktigaste. Men svenskarna ger inga toppbetyg till regeringen för hur man skött den. Foto: Scanpix

Svenskarna deppar om jobben

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt har sagt att jobbfrågan kommer att avgöra nästa års val. Om det stämmer kommer regeringen att få det svårt.

Enligt den undersökning som Sveriges Television låtit göra anser majoriteten att det blivit sämre i Sverige sen förra valet när det gäller jobben. Bara när det gäller den personliga ekonomin har det blivit bättre.

Dom från ett fruktstånd

Inne på torget i Sigtuna norr om Stockholm står Daniel Ismail och säljer frukt och grönsaker. Och från hans perspektiv är det tydligt hur utvecklingen ser ut när det gäller jobben sen förra valet 2010.

– Det finns många som är arbetslösa, och så går de till Arbetsförmedlingen men de hittar inga jobb. Men hur de söker vet jag inte, säger han.

Frågan som avgör valet

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt kommer jobbfrågan att avgöra valet om ett år. Men i den opinionsundersökning som Sveriges Television låtit göra så anser 52 procent av väljarna att det blivit sämre eller mycket sämre när det gäller jobben sen valet 2010. 13 procent anser att det blivit bättre eller mycket bättre.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin (S) säger att situationen har förvärrats sedan Göran Perssons tid som statsminister.

– Vi har otroligt många som har varit långtidsarbetslösa. Vi var jätteupprörda i slutet av Göran Persson-perioden av att 26.000 människor hade gått långtidsarbetslösa. I dag är det ungefär 70.000. Det är faktiskt skamligt i Sverige, säger hon.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson (M), hävdar däremot att regeringens arbetslinje är en framgång.

– Den politik vi för på jobbområdet har lyckats. Sverige har varit hårt pressat av den långa lågkonjunktur som världen har befunnit sig i. Trots det har vi ökat antalet människor som har ett jobb att gå till, säger han.

Bäst betyg för regeringens sätt att sköta ekonomin

En av de frågor som regeringen hittills fått starkast förtroende i är att sköta ekonomin. Här är det nästan precis lika många väljare som tycker att det gått sämre som bättre när det gäller Sveriges ekonomi sen 2010.

Sören Gerell inne på en av bankerna vid torget har sin uppfattning klar.

– Det har gått bra, bättre än omvärlden. Jämför man Sverige med många andra länder i Europa så har det gått bättre, säger han.

Majoriteten nöjda med egna ekonomin

Men det är bara när det gäller den personliga ekonomin som fler tycker att det blivit bättre än sämre. 36 procent anser att det blivit bättre och 20 procent att det blivit sämre. Framförallt är det höginkomsttagare som tycker att det blivit bättre medan de som tjänar minst tycker att det blivit sämre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.