Hushållens lån är i dag sammanlagt 40 procent högre än deras disponibla inkomst. Inte ens under de vildaste åren för drygt 15 år sedan lånade svenskarna så mycket. Det är framför allt bostäder som man lånar till.
-Vi har haft stigande inkomster under de senaste åren. Priserna på bostadsrätter och villor har gått upp så det krävs att man lånar mer. Det är en effekt av en växande ekonomi, säger Tomas Poussette, ränteanalytiker på SEB, till SVT:s Aktuellt.
Skattesänkning bensin på brasan
Tillväxtprognoserna är mycket optimistiska. Bland annat spår LO-ekonomerna ytterligare två goda år. Svenskt Näringsliv har också skrivit upp sin prognos, liksom Konjunkturinstitutet.
Analytiker talar om en superkonjunktur där sänkningen av inkomstskatten och slopandet av fastighetsskatten ses som ”bensin på brasan”.
Så sent som i dag meddelade Riksbanken att man lämnar styrräntan oförändrad., vilket leder till att betalningsförmågan hos bostadsköparna fortsätter att vara hög.
Högrisklån
Parallellerna till bolånekrisen i USA är tydliga men experterna tror inte att något liknande kommer att hända här. I USA är cirka 10 procent av bolånen så kallade högrisklån. För några veckor sedan meddelades att bolåneinstitutet New Century Financial, en av de största aktörern på amerikanska marknaden för osäkra lån, var på väg att att gå i konkurs.
-I USA har man fördelat det annorlunda. Där finns det utlåning till grupper som har väldigt svaga säkerheter och ganska dåliga inkomster. Den marknaden finns inte på samma sätt här, säger Cecilia Hermansson, prognoschef på Swedbank.
-De närmaste två-tre åren ser det väldigt ljust ut för svensk ekonomi. Då kanske man kan våga ta på sig lite mera lån och köpa dyrare hus. Men det gäller att vi får en bra sysselsättnings- och inkomstutveckling även på några års sikt, säger hon