Sverige avråder från resor till hela Iran

Uppdaterad
Publicerad

Svenska utrikesdepartementet har utvidgat sin avrådan från resor till Iran. Nu avråder UD från alla icke nödvändiga resor till hela landet.

– Det här innebär hela Iran. Beslutet har fattats mot bakgrund av den spända relationen mellan Iran och USA, och att det finns en risk för upptrappning av konflikten. Eftersom situationen är svår att förutsäga har vi fattat det här beslutet, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör vid UD.

Tidigare fanns en avrådan från icke nödvändiga resor till provinsen Sistan-Baluchistan. Den nya reseavrådan fattades under torsdagen. På skalan finns icke nödvändiga resor, alla resor, samt uppmaning till svenskar att lämna landet.

Med icke nödvändiga resor avses turist- och besöksresor, säger Eriksson Pogorzelska. UD avråder från resor till ett land när säkerhetssituationen bedöms som mycket farlig, oberäknelig eller snabbt föränderlig.

– Det är en samlad bedömning av hur situationen ser ut där, säger Julia Eriksson Pogorzelska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet