Jonas Trolle träffade tolv svenska kvinnor och deras 22 barn i lägren i nordöstra Syrien i juni. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/ DELIL SOULEIMAN/ TT

Sverige förbereder för återvändande av IS-kvinnor från Syrien

Publicerad

Omkring 60 000 människor befinner sig i fånglägren al-Hol och Roj i nordöstra Syrien. Det kurdiska självstyret har meddelat Sverige och andra länder att de kommer att skicka hem kvinnor de inte kan åtala för brott. Nu förbereder sig svenska myndigheter för att ta emot dem.

– Självklart är det utmanande och svårt, men min bedömning är att det är genomförbart, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism som ska stötta kommuner och andra myndigheter.

Jonas Trolle var del av den svenska delegation med representanter från utrikesdepartementet som i mitten av juni besökte lägren i nordöstra Syrien där IS-anhängare och deras barn hålls fångna. Han träffade tolv svenska kvinnor och deras 22 barn.

Flera kvinnor är redan i Sverige

Läkare undersökte barnen och tog dna-prover för att säkra att de hör ihop med sina mammor och UD-personal tog foton på kvinnor och barn för att förbereda resehandlingar.

I början av juni rapporterade Sveriges radio att det kurdiska självstyret väntas påbörja utvisningarna i höst. Trolle ger ingen tidsplan för när svenskorna kommer att skickas hem.

Vad händer när de kommer till Sverige?

– Om inte förundersökning påbörjats innan så vidtas ett antal utredningsåtgärder av polis och säkerhetspolis. Tillsammans med det jobbar också socialtjänsten i de kommuner där de senast var folkbokförda med en bedömning av vad som ska hända med barnen i det akuta skedet och på sikt.

Flera svenska kvinnor har tidigare smugglat sig ut ur lägren och tagit sig till Sverige. Alla barn som kommit den senaste tiden har tagits om hand av socialtjänsten.

Klarar Sverige att hantera de här människorna när de kommer hem?

– Utifrån det jag har på mitt bord och den förberedelse vi har gjort med ett tillfälligt myndighetsnätverk som vi har haft nu i två års tid är min bedömning att det gör vi definitivt.

FN pressar Sverige att ta hem medborgare

Utrikesdepartementet har tidigare sagt att Sverige har skyldighet att ta emot sina medborgare, men ännu inte presenterat någon plan för hur mottagandet ska gå till. Enligt Jonas Trolle finns god beredskap.

– Sedan inträffar givetvis saker som man inte kunnat förutse, säger han. Men med den samordning som finns bedömer jag att vi har goda möjligheter att lösa de eventuella problem som dyker upp.

60 000 människor lever i läger i nordöstra Syrien enligt Internationella Rödakorskommittén. Majoriteten är syrier och irakier. Enligt kurdiska myndigheter kommer omkring 11 000 från andra länder.

Det kurdiska självstyret har länge framhållit att de inte kan hysa de tusentals människor som befinner sig i lägren och den senaste tiden har USA och FN uppmanat Sverige och andra länder att ta hem sina medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.