Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Sverige och Danmark ska samarbeta mot organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Danmark ska i ett nytt samarbete utbyta information och underrättelsetjänster med syfte att underlätta brottsbekämpningen i de två länderna. Samarbetet kommer bara veckor efter att Danmark infört gränskontroller mot Sverige.

Under tisdagen träffade Sveriges statsminster Stefan Löfven den danska statsministern Mette Frederiksen för att diskutera EU-frågor men även utökandet av ett gemensamt samarbete mot organiserad brottslighet.

– Vi vill använda alla verktyg som finns i den demokratiska verktygslådan för att skapa ett tryggare samhälle i Öresundsregionen. Våra regeringar är fast beslutna att absolut inte acceptera den här gängbrottsligheten som rör sig över gränserna, säger statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Frågor om gränskontroller

Samarbetet kommer några veckor efter att Danmark beslutade att gränskontroller ska införas mot Sverige på grund av det ökade hotet från svensk organiserad brottslighet. Danmarks statsminister Mette Frederiksen fick frågor om beslutet diskuterats under tisdagens möte med Löfven.

– Vi har faktiskt inte diskuterat gränskontrollerna i dag. Så vitt jag vet finns det inget otalt, det finns politisk förståelse i Sverige för gränskontrollerna. Vi har diskuterat behovet av att stärka det polisiära samarbetet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.