Nytt förslag: Sänk ribban för tvångsvård

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett nytt lagförslag ska det blir enklare att ta till tvångsåtgärder inom psykiatrin.

Psykvården har de senaste årtiondena varit inriktad på frivillighet och det har krävts ett så kallat oundgängligt behov för att tvång ska kunna tillgripas. Det nya lagförslaget sänker ribban för när tvångsåtgärder får sättas in och det kräver bara att det finns ett påtagligt behov.

Tvånget kan minskas

– I många fall har det varit för svårt att kunna ta till tvångsåtgärder, säger utredaren Ing-Marie Wieselgren, expert på psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

Wieselgren har deltagit i utredningsarbetet och hon betonar att med den lägre tröskeln för när tvångsåtgärder får sättas in kan tvånget i själva verket minskas.

– Om vi kan komma in i ett tidigare skede så blir det kanske inte lika lång tvångsvård.

Bättre öppenvård

Patientföreningen RSMH fruktar att det ska bli ett större godtycke om det blir enklare att tillgripa tvång.

-Visst är det viktigt att psykiatrin kan ingripa tidigt, men man måste titta på hela vårdkedjan, säger Jimmie Trevett, förbundsordförande för RSMH.

Enligt Trevett är det är viktigt att psykvården byggs ut så att det ska finnas tillräckligt med sängplatser inom öppenvården. Jimmie Trevett förespråkar behandlingsallianser där patientens och de anhörigas kunskaper tas till vara och blir lika viktiga som läkarens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.