En hund som räddats från att slaktas som mat utanför den kinesiska huvudstaden Peking. Foto: TT

Ingen garanti för hundfria handskar

Uppdaterad
Publicerad

Kontrollen av skinn inom svensk handel är inte vattentät. Endast med dna-prov går det att fastställa vilket djur skinnet kommer ifrån. Nu efterfrågar handeln någon form av certifiering.

Kontrollen av skinn inom svensk handel är inte vattentät. Endast med dna-prov går det att fastställa vilket djur skinnet kommer ifrån. Nu efterfrågar handeln någon form av certifiering.

Djurrättsorganisationen Petas film, som visar hur hundar under förfärliga former slaktas inom kinesisk hundläderindustri, fortsätter att spridas på sociala medier. Och efter avslöjandet om att hundskinnet, i form av bland annat handskar, säljs i Europa har Djurens rätt startat ett upprop för skinnfri handel.

– Vi förespråkar en försiktighetsprincip. Om inte handeln kan garantera varifrån lädret kommer så finns det ju en risk att det kommer från de här djuren, säger Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på organisationen.

Svenskt förbud

I Sverige finns sedan december 2008 en lag som totalförbjuder all handel med katt- och hundpäls. Men lagen har inte lett till någon ökning av kontrollerna. Tullverket har aldrig någonsin gjort ett beslag av den här typen och en sakkunnig på Jordbruksverket kan bara hitta ett exempel, från 2011, då verket gjorde ett stickprov efter ett tips.

– Proverna skickades till SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, för analys och det var negativt. Men det är nog bara det provet som har gjorts, säger James Bonet på Jordbruksverket.

Vill ha hjälp

Branschorganisationen Svensk Handel tittar tillsammans med ett trettiotal företag på hur man kan säkra leveranskedjorna för animaliska material.

– Vi har en dialog med djurrättsorganisationer och vi vill ha hjälp att hitta riskområden. Vi vill komma fram till en certifiering på fler produkter, som det i dag finns på bland annat dun, säger Maria Sandow, ansvarig för hållbar handel.

Lösningen skulle kunna vara märkning av djuren på farmnivå, så att producenten kan följa djuret genom processen.

– Det är så man får jobba, det blir dyrare men det måste på något sätt göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.