Läkarbristen i Sverige – Var tredje läkare utlandsfödd

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje läkare inom svensk sjukvård är utlandsfödd. Det visar färska siffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL .

Bristen på läkare i Sverige har ökat både mer och snabbare än vad prognoserna visade på 90-talet. Anledningarna till den stora läkarbristen i Sverige är många.

En orsak är få utbildningsplatser på de svenska läkarlinjerna, något som håller på att ändras. Jämfört med 1998 kommer utbildningsplatserna för läkare att öka med 100 procent innan innevarande mandatperiod är slut, från 800 utbildningsplatser 1998 till 1.600 utbildningsplatser inom några få år. En annan anledning är de öppna arbetsmarknadsgränserna inom EU.

Väljer andra länder

-Många svenska läkare väljer att arbeta i Norge, Danmark, Frankrike eller andra EU länder, medan läkare från andra EU-länder väljer att komma till Sverige för att jobba och utbilda sig vidare inom sina specialområden. Rörligheten på arbetsmarknaden inom EU länderna har ökat totalt sett. Det säger Kåre Jansson, utredningschef på Sveriges läkarförbund.

En annan anledning är kunskapsutvecklingen, enligt Kåre Jansson. Efterfrågan på sjukvården ökar i takt med att vi blir allt äldre med nya sjukdomstillstånd och också får tillgång till nya behandlingsmöjligheter.

Det gör att efterfrågan på läkare och all annan sjukvårdspersonal ökar väldigt snabbt och där har inte de ekonomiska resurserna hängt med, enligt Kåre Jansson på Sveriges läkarförbund.

Anita Hallberg Egervall, reporter

Fakta: Personalgrupper med störst andel utrikesfödda

I kommunerna:

Städ-, tvätt- och renhållningsarb. 25,4 procent

Köks- o måltidsarbete 18,4 procent

Personlig assistent 16,6 procent

Barnskötare 15,7 procent

Undersköterska skötare 15,7 procent

I landstingen:

Läkare utan specialistkompetens 33,3 procent

Tandläkare 28,7 procent

Städ-, tvätt- renhållningsarbete 28,3 procent

Läkare med specialistkompetens 27,1 procent

Köks- o måltidsarbete 19,7 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.