NCC får ytterligare 50 miljoner i böter – Dyra böter för asfaltskartell

Uppdaterad
Publicerad

Asfaltkartellen blir en dyr historia för framför allt NCC. Bolaget har nu dömts av Marknadsdomstolen att betala en konkurrensskadeavgift på 200 miljoner kronor.

-Den här domen är en seger för stat och kommuner och ytterst skattebetalarna som fått betala överpriser för asfaltsarbeten, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Förutom NCC döms också flera Peabbolag att betala sammanlagt 75 miljoner kronor i konkurrensskadeavgifter för sin inblandning i kartellen. Beloppen är de hittills högsta som utdömts i Sverige.

De nu dömda bolagen delade på 1990-talet upp asfaltmarknaden mellan sig och kom överens om anbudspriser inför upphandlingar i framför allt Mellansverige och Skåne.

-Asfaltkartellen har skott sig på konsumenternas och skattebetalarnas bekostnad. Det handlar sannolikt om mycket stora belopp, säger Dan Sjöblom.

Avskräckande exempel

Han hävdar att asfaltsmarknaden i Sverige årligen omsätter runt fyra miljarder kronor.

-Jag förutsätter och hoppas att de höga böter som företagen nu ska betala ska fungera som avskräckande exempel för andra företag att inte ge sig in i karteller, säger Dan Sjöblom.

Marknadsdomstolen skärper den tidigare avkunnade tingsrättsdomen mot NCC på 150 miljoner kronor och dömer bolaget att betala 200 miljoner kronor.

”Skälet är den centrala och ledande roll som NCC haft i kartellen under flera år”, skriver domstolen.

Orättvis behandlad

Men NCC som tidigare erkänt sin inblandning i kartellen och samarbetat med Konkurrensverket förstår inte varför Marknadsdomstolen höjde konkurrensskadeavgiften med 50 miljoner kronor. Böterna på 200 miljoner kronor innebär visserligen en rabatt på 30 procent för bolagets samarbetsvilja, men den borde ha varit mycket större anser NCC.

-Avgiften är orimlig. Den innebär en påtaglig skärpning av tidigare praxis, säger chefsjuristen Ulf Wallin.

-Det borde ha varit ett gyllene tillfälle för Marknadsdomstolen att visa att det är värt någonting för bolag att samarbeta med Konkurrensverket.

Et tiotal NCC-chefer har tidigare fått sparken för sin inblandning i kartellen och runt 2 800 chefer har utbildats i konkurrensrätt och affärsetik sedan början av 2000-talet.

Marknadsdomstolens domar går inte att överklaga.

TT

Fakta: Asfaltsdomen

NCC döms att betala 200 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift för sin medverkan i asfaltkartellen. Det är en skärpning med 50 miljoner kronor jämfört med tingsrättsdomen.

Tre Peabbolag får tillsammans betala 75 miljoner kronor. Domen innebär en rabatt på 10 miljoner kronor, jämfört med tingsrättsdomen.

S. Grus & Asfalt får betala 2,5 miljoner kronor, vilket är en rabatt på 0,5 miljoner kronor.

Svenska Väg som fälldes av tingsrätten frias av Marknadsdomstolen.

Källa: Marknadsdomstolen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.