Henrik Vinge (SD) ger sin syn på Jimmie Åkessons stigande förtroendesiffror. Foto: SVT

Sverigedemokraterna: Ett långt och enträget arbete som Jimmie Åkesson har gjort

Publicerad

31 procent av de svenska väljarna har stort eller ganska stort förtroende för Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Det är hans bästa notering någonsin i Novus väljarundersökning gällande partiledarnas förtroende. 

– Det är ett långt och enträget arbete som Jimmie Åkesson har gjort och nu bär det frukt på det sätt att folk ser att han haft rätt hela tiden, säger Henrik Vinge, vice partiordförande i Sverigedemokraterna.

Delar förstaplatsen med Busch Thor

Nästan en tredjedel av väljarna i Sverige har ganska stort eller mycket stort förtroende för Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson (SD), samtidigt som Kristdemokraternas Ebba Busch Thor (KD) tappar fyra procentenheter, jämfört med septembermätningen, och därmed delar förstaplatsen med Åkesson. Även för statsminister Stefan Löfven (S) rasar förtroendet och han hamnar på en femte plats i undersökningen.

– Vi har under långt tid pekat på de samhällsproblem som finns och utvecklingen visar att de problem som vi har pekat på länge också har varit problem och fler och fler ser det. Det klart att det bygger ett förtroende. Det är ett långt och enträget arbete som Jimmie Åkesson har gjort och nu bär det frukt på det sätt att folk ser att han haft rätt hela tiden, säger Henrik Vinge, vice partiordförande i Sverigedemokraterna.

”Folk vill bort från det där”

Han menar att den politik som förts i Sverige under en längre tid har lett till otrygghet och större splittring i samhället. 

– Regeringen har prioriterat bort sjukvård, skola och annat och i stället lagt pengarna på sociala experiment. I dag har man fullständigt urholkat välfärden, det finns inga resurser, utan man har prioriterat annat. Det blev inte så bra och folk vill bort från det där och gå tillbaka till en ordning där vi faktiskt prioriterar till exempel välfärden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.