Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen presenterade under måndagen ytterligare stöd till de drabbade efter jordbävningen i Turkiet. Foto: TT

Regeringen: Mer nödhjälp till Turkiet och Syrien – 30 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skickar ytterligare 30 miljoner kronor i humanitärt stöd till de jordbävningsdrabbade länderna Turkiet och Syrien. Det meddelade regeringen vid en presskonferens på tisdagen.

20 miljoner kronor fördelas till Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, IFRC, och tio miljoner kronor till FN:s katastroffond, CERF.

Pengarna ska gå till bland annat mat, tält, filtar, blod och plasma, säger utrikes- och biståndshandelsminister Johan Forssell (M).

– Det handlar om saker som behövs omedelbart för att rädda liv, säger han.

Temporära nödboenden

Regeringen har också fattat beslut om att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, grönt ljus att inom ramen för det internationella samarbetet Nato Partnerskap för fred bidra med bland annat tält, mat och generatorer.

– Utöver det så pågår en diskussion om att på längre sikt bidra med tusen stycken så kallade temporära nödboenden. Det här handlar om bostäder som kan inrymma uppemot 5 000 familjer, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

IT- och teknikexpertis

Sverige bidrar dessutom med expertis. Under dagen har svenska experter inom byggnadsteknik, IT samt logistik och administration rest till Turkiet för att hjälpa till på plats, meddelar Bohlin.

På måndagen meddelade regeringen att man skickar 7 miljoner kronor i humanitärt stöd till de drabbade länderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.