Här uppmanades kommunen att inte förbereda sig för corona-viruset – SVT granskar beredskapen när krisen kom. Foto: SVT, Shohreh Zare

SVT avslöjar: Kommuner uppmanades att inte förbereda sig för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Kommunernas hemtjänst och äldreomsorg har haft omfattande brister under pandemins inledning. SVT kan nu visa att Sahlgrenskas avdelning för vårdhygien i januari mejlat ut att det då, inte fanns anledning för kommunerna i västsverige att förbereda sig. Budskapet speglar den tidens diskussion, säger Regionens medicinska rådgivare.

När de första nyheterna om coronaviruset kom var beskeden lugnande.

– Jag förstår att man får lite ont i magen när man läser och får nyhetsflashar, men samtidigt så har vi en god beredskap, sa socialminister Lena Hallengren (S) till SVT den 27 januari.

Coronapandemin

Lugnande besked gick också ut till flera kommuner i Västsverige, visar mejlkommunikation som SVT tagit del av. De får i slutet av januari veta att det inte finns någon anledning för dem att förbereda sig för det nya viruset. ”Det är primärvården och akutmottagningarna som ska förbereda sig”, heter det.

Hemtjänstchef kritisk

Jasmina Pantic, enhetschef för hemtjänsten Majorna-Linné i Göteborg, var en av mottagarna.

– Det är jättetråkigt. Jag tycker att alla borde haft samma direktiv, säger hon i dag.

Hon uppger att hon själv tidigt började skaffa skyddsmaterial, men tror att det gjort stor skillnad generellt om kommunerna och vården fått samma budskap.

– Då hade vi kunnat skydda många fler.

Mejlet gick ut från Sahlgrenskas avdelning för vårdhygien. Men varken där hos Sahlgrenska eller Västra Götalandsregionen centralt dyker de upp när vi frågar pressavdelningarna vilka budskap som gick ut till kommunerna.

Uttrycker tidens diskussioner

Regionens medicinska rådgivare Ingemar Qvarfordt säger att han inte tagit del av mejlet förrän SVT visar upp det. Han menar att det uttrycker den tidens diskussioner kring viruset.

– Att sjukvården måste förbereda sig och skaffa sig kunskap.

Han och regionen menar också att det tidigt fanns rutiner på plats, även för kommunerna, för hur smittan skulle hanteras.

– Samma rekommendationer som gällt i ett par decennier om hur man ska bedriva vård och omsorg, de fanns.

Men mejlen som SVT tagit del av ger en annan bild. Både Jasmina Pantic och andra efterlyser just rutiner. Jasmina skriver i slutet av februari att hennes man fått ett långt mejl från sitt företag med instruktioner om distansering och handsprit. ”Vi verkar inte ha så mycket rutiner kring detta?”

Bilden av bristande rutiner bekräftas också av svar på en stor enkät som IVO gjort till kommunernas ansvariga sjuksköterskor och som SVT tagit del av. Enligt svaren saknades på flera håll skyddsutrustning, rutiner och kompetens när smittan kom till äldrevården.

Så lät budskapet till de västsvenska kommunerna

I mejlet till kommunerna från Vårdhygien Sahlgrenska hette det att ”Det finns ingen anledning till att kommunen ska förbereda sig för detta i nuläget. Det är inget som talar för att vi får smittspridning i Sverige utan eventuellt något enstaka fall. Det är primärvården och akutmottagningarna som ska förbereda sig.” Som skydd på äldreboendena rekommenderas bara ”något visir och långärmat plastförkläde”.

Några dagar senare tonas faran också ned i ett utskick från stadsledningskontoret i Göteborg, baserat på information från en konferens med regionen och länsstyrelsen: ”Intensiv medierapportering – händelsen framstår som något mer allvarlig än var den faktiskt är – sett till hur lite den har påverkat Sverige så här långt”.

Under de följande veckorna startade sedan ett intensivt arbete, där både regioner och kommuner deltog för att öka förutsättningarna att hantera smittsprdningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet