Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT förklarar: Så kan skolägare fortsätta tjäna pengar trots vinststopp

Uppdaterad
Publicerad

Ägare till skolor som inte levererar ett starkt resultat ska få begränsade möjligheter att plocka ut vinst. Det är en del av den nya friskolelagen som Ulf Kristerssons (M) blivande regering planerar att införa. Men vad innebär förslagen i praktiken? SVT har hittat flera lagliga sätt att komma runt ett vinststopp.

– Vi levererar förslag om en ny friskolelag med starkt fokus på att begränsa alla möjligheter att ta ut vinster om det inte levereras ett starkt resultat, sa Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, när den blivande regeringen presenterade sin överenskommelse i fredags.

Den nya friskolelagen innebär bland annat att vinstutdelning inte ska få förekomma under de första åren efter att en skola startats eller köpts av en ny ägare, och att skolor som inte håller en tillräckligt hög kvalitet ska få begränsade möjligheter att dela ut vinst.

SVT:s granskning visar dock att ett vinststopp inte är någon garanti för att skattepengarna kommer att stanna i skolan. Vi har gått igenom årsredovisningar för aktiebolag inom skolan och hittat flera sätt att runda ett vinstförbud på.

I videon listar vi tre av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.