Totalt har det sedan 2014 kommit in över 3 000 anmälningar om hot och våld från förskoleklasser, grundskolor och gymnasium. Foto: Janerik Henriksson/TT

SVT granskar: Fortsatt ökning av anmälningar om hot och våld i skolan

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har det anmälts 224 incidenter med knivar eller vapenliknande föremål i skolor. Det visar SVT:s genomgång av alla anmälningar om hot och våld i skolan som kommit in till Arbetsmiljöverket. Även det totala antalet anmälningar om hot och våld i skolan fortsätter att öka, visar SVT:s granskning.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att man ska behöva känna sig osäker och otrygg på sin arbetsplats, oavsett om det gäller lärare, övrig personal eller elever, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Under förra året anmäldes 54 händelser där kniv eller vapenliknande föremål, som exempelvis soft air guns, använts. Det är det högsta antalet bland de anmälningar som kommit in till Arbetsmiljöverket de senaste fem åren, även om ökningen inte är så stor. Från 2014 till och med terminsslutet 2018 hittar vi 224  fall där knivar eller vapenliknande föremål varit inblandade.

Skolornas anmälningar om hot och våld i stort fortsätter att öka.

”Vi vet inte varför det ökat”

2017 anmäldes 755 händelser om hot och våld och vid terminsslutet förra året var det 845. Totalt har det sedan 2014 kommit in över 3 000 anmälningar från förskoleklasser, grundskolor och gymnasium.

Men siffran är svårtolkad. Det går nämligen inte att säga om det är situationen på skolorna som blivit värre eller om det är en ökad anmälningsbenägenhet som ligger bakom.

– Vi vet inte varför det ökat. Siffrorna talar lite olika språk. Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakade av hot och våld har inte ökat, utan där har siffrorna sett ut på samma sätt de senaste 15 åren.

– Men man kan inte heller med den grunden säga att våldet inte ökar. Dessutom tror vi att det finns ett mörkertal, säger Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Måste bli bättre

Kristian Hansson poängterar dock att det förebyggande arbetet med hot och våld måste bli bättre.

– Man behöver undersöka vilka risker som finns i verksamheten, säkerhetsrutiner, bedöma om det behövs utbildning och finnas information om hur man ska agera. Men den generella bilden är att man behöver bli bättre i det här området.

– Det är inte valfritt, utan det finns i våra lagar och regler, säger han.

Borde inte accepteras

Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén håller med om att skolorna måste bli bättre på att arbeta med de här frågorna.

– När man pratar med andra personer i samhället så tror dom inte det är sant. Inte sjutton skulle man acceptera att folk slåss ute i korridoren eller att någon kallar dig nedsättande saker på något annat jobb. Men på något sätt så gör man det i skolan, säger Åsa Fahlén.

Så gjorde vi sammanställningen:

SVT har gått igenom alla anmälningar som kommit in till Arbetsmiljöverket från 2014 till terminsslut 2018 om hot och våld i skolan. Anmälningarna gäller hot och våld mellan elever och mellan elever och skolpersonal. Totalt är det 3 443 stycken.

Bland dem har vi speciellt tittat på anmälningar där knivar eller vapenliknande föremål förekommit. Vi hittade 224 sådana anmälningar under perioden.

Urvalet är förskoleklasser, grundskolor och gymnasieskolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.