SVT sänder ljudupptagning med Akilov

Uppdaterad
Publicerad

SVT sänder i dag ljudet när den terrormisstänkte Rakhmat Akilov hörs under rättegången i Stockholm. SVT kommer att fördröja sändningen, berättar Michael Kucera, SVT:s nyhetschef Online.

Varför fördröjer SVT sändningen?

– Vi tar in en signal från mikrofoner i rättssalen och fördröjer sändningen med omkring 30 sekunder. Det gör vi för att ta bort namn på målsägande och skadade i attacken på Drottninggatan. Vi tar även bort blodiga förlopp och i händelse av att Akilov skulle vilja sprida islamistisk propaganda. Det är sådant SVT inte vill sprida.

Terrordådet i Stockholm
SVT onlines nyhetschef Michael Kucera. Foto: TT

Vem bestämmer vad som ska läggas ut i sändning?

– Det är en redaktör som gör det. Denna redaktör har hjälp av en rysktalande tolk.

”Viktigt höra Akilovs berättelse”

Varför väljer SVT att sända ut Akilovs berättelse?

– Han har gjort en fruktansvärd sak. Vi tycker det är viktigt att man får en beskrivning av hans egna ord om händelsen på Drottninggatan, även om den är obehaglig.

– Däremot vill vi inte ha en parallell till rättegången i Oslo mot Anders Behring Breivik. Han utnyttjade rättegången för att sprida sitt hat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet