Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Programledare Marcus Carlehed med EU-parlamentarikerna Erik Bergkvist (S) och Tomas Tobé (M).

”AI kan innebära en digital pandemi”

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen av artificiell intelligens, AI, har tagit enorma kliv framåt och erbjuder fantastiska möjligheter, men det finns också en oro. Seriösa forskare pratar å ena sidan om att vi kan utrota livsfarliga sjukdomar – men också att hela mänskligheten kan utrotas.

Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S) är en av dem som engagerat sig i forskningen kring AI.

-De värsta scenarierna är ju någon form av digital pandemi där AI skulle kunna sprida sig på internet och sedan styra allt som är kopplat dit. Det kan handla om vapensystem och transportsystem. Vi måste se till att vi inte hamnar där.

EU-samtal 2023

EU håller just nu på att reglera artificiell intelligens. Bland annat är ett förslag att man inför förbud mot ansiktsigenkänning som sorterar människor enligt religiös övertygelse, sexuell läggning eller etnisk tillhörighet.

-Det finns ju mycket positivt med AI. Det är inte ja eller nej till AI utan vi måste balansera det så att det blir bra, säger Erik Bergkvist (S).

En annan EU-parlamentariker som också verkar för en ny europeisk lagstiftning på området är Tomas Tobé (M). Han erkänner att det är svåra frågor att hantera eftersom AI skiljer sig från många andra frågor som EU-parlamentet beslutar. Det är helt enkelt svårare att veta vad det blir av AI. Men i grunden är han positiv till utvecklingen.

-Jag tillhör de som ser att vi har fantastiska möjligheter med AI. Bland annat inom sjukvården där man kan förbättra till exempel cancervården, men även för att förhindra brottslighet.

Se hela samtalet: ”AI kan innebära en digital pandemi” | SVT Nyheter

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2023

Mer i ämnet