Åkesson: För många ogillar Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna firar 25 år med att stå starka i opinionen.

-Men det är ändå för många som ogillar vårt parti, säger ledaren Jimmie Åkesson.

Trots järnrörsskandaler, uteslutningar och massor av tomma stolar tycker Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna nu mår ”fantastiskt bra”.

-Med tanke på hur pass vi har ökat medlemsantalet och hur bra det går i opinionsmätningar. Så här pass bra har vi aldrig mått.

Men han är inte stolt över partiet hela historia sedan bildandet 1988, speciellt radikaliseringen mellan 1991 och 1995.

-Partiledningen pratade om den här radikaliseringen i termer av någonting positivt, som sedan har tillåtits prägla partiet under väldigt lång tid, med skinnskalledemonstrationer och liknande. Det är en period på tre, fyra år där vi hade de här allvarliga problemen. Det är klart att det aldrig borde ha skett.

”Tydliga mot tokstollar”

Partiet kallar sig numera socialkonservativt och gör allt för att framstå som mjukare, för att locka nya väljare.

Åkesson säger att det är för många som i dag inte kan tänka sig att rösta på SD.

-Vi måste vara väldigt tydliga i var vi står och vara tydliga mot extremism, tydliga mot tokstollar som företräder partiet, och vi måste också lyfta frågor så att de här väljarna förstår att det här är ett parti för dem också.

En invandringsdebatt under nästa valrörelse är det bästa som kan hända partiet, anser han.

-Tittar man på dem som tycker att invandringen är en viktig valfråga tycker de att vi har den bästa invandringspolitiken. Det är klart att vi gynnas väldigt starkt av att man pratar om den frågan.

Ger Åkesson rätt

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, ger Jimmie Åkesson rätt.

-Det är det enda partiet som har ett alternativ till den förda politiken. Och väljarna associerar Sverigedemokraterna med invandringsfrågan.

På samma sätt tror han att SD förlorar på om frågor där partiet inte sticker ut diskuteras.

-Hoten mot Sverigedemokraterna skulle väl vara att valrörelsen får väldigt mycket fokus på två tydliga regeringsalternativ och att de frågor som då diskuteras inte är Sverigedemokraternas frågor, att man riskerar att komma bort i valrörelsen.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.