Allt fler amorterar sina bolån – men inte tillräckligt många

Uppdaterad
Publicerad

Unga amorterar redan mycket. Ett amorteringskrav väntas påverka medelålders och äldre mest.

Hushållen är bättre rustade och fler amorterar än för ett år sen. Men många relativt högt belånade amorterar inte och därför behövs amorteringskravet. Det visar Finansinspektionens bolåneundersökning.

-Å ena sidan är det inget akut problem med skuldsättningen. Vi ser att hushållen har stor motståndskraft och det innebär också att vi inte ser några stora risker för att hushållen inte kommer att kunna betala sina lån och sina amorteringar om vi drabbas av en kris, säger FI:s chefekonom Henrik Braconier.

Känsliga hushåll

-Däremot vet vi från internationella erfarenheter att vi har många högt belånade hushåll i Sverige och den typen av hushåll skär lätt ner sin konsumtion när det blåser lite i ekonomin. Vi vill försöka minska den andelen högt belånade hushåll för att göra svensk ekonomi mindre sårbar för störningar.

För fem år sedan amorterade knappt fyra av tio nya bolånetagare. Nu är siffran sju av tio. Amorteringarnas storlek har också vuxit, från två procent till cirka 3,5 procent av hushållens inkomster.

Belåningsgraden avgör hur villig man är att amortera. Nio av tio låntagare med belåningsgrader över 70 procent amorterade förra året. För belåningsgrader på mellan 50 och 70 procent amorterar fyra av tio.

Svag amorteringsvilja

-Hushåll med en belåningsgrad över 50 procent är mer känsliga för makroekonomiska störningar. Vad vi ser är att gruppen mellan 50 till 70 procent dels är relativt högt belånade, men de har också ett ganska svagt amorteringsbeteende, säger Henrik Braconier.

Bodil Hallin, privatekonom på Ikano Bank, håller med FI om att amorteringskulturen behöver stärkas.

-En stor fördel är att man har en starkare ekonomi ifall räntorna skulle stiga och det kommer de förmodligen att göra framöver. Då är man ju mindre sårbar om man har en lägre lånesumma.

Enligt FI är det inte unga som drabbas hårdast av amorteringskravet.

-Som vi har visat i den här rapporten amorterar unga människor redan i dag i väldigt hög grad, delvis för att de är högt belånade och därför tvingas av bankerna att amortera mycket. Så vårt amorteringskrav kommer mer att påverka medelålders och äldre, säger Braconier.

Fakta: FI:s åtgärder mot hög skuldsättning

Finansinspektionen (FI) har successivt vidtagit åtgärder för de olika risker som hushållens skuldsättning innebär.

Hösten 2010 införde FI ett bolånetak som innebar att nya lån med bostad som säkerhet inte bör överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde.

För att minska känsligheten som följer på hög belåning anser FI att relativt högt belånade hushåll på sikt bör minska sin belåning. Därför har FI även föreslagit att ett amorteringskrav ska införas. En sådan reglering kan vara på plats från och med den 1 augusti.

Förslaget är just nu ute på remiss. Tanken är att FI:s styrelse tar beslut om amorteringskrav i juni.

Källa: FI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.