Henrik Frenkel från stiftelsen Alzheimer Life intervjuar forskarna Oskar Hansson och Henrik Zetterberg. Foto: Riksdagen

Alzheimer – en utmaning i sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 000 personer i Sverige drabbas årligen av Alzheimer. Ingen medicin har hittills kunnat stoppa sjukdomen. Men nu hoppas några av landets främsta Alzheimerforskare att ett banbrytande botemedel snart kan finnas på plats.

Under den här hearingen i riksdagen får du veta mer om det aktuella forskningsläget kring medicinering och att Alzheimerpatienter inom kort kan få sin diagnos genom ett enkelt blodprov.

Ny forskning visar också att kost och träning påverkar vår hjärnhälsa. Dessutom ställs frågan hur sjukvården ska klara av den växande gruppen av patienter med kognitiva sjukdomar på ett jämlikt och värdigt sätt.

Hearingens syfte är att sätta fokus på kognitiva sjukdomar – inte minst på politisk nivå. Medverkar gör drabbade, anhöriga och några av Sveriges främsta Alzheimerforskare och läkare.

Arrangörer: Acko Ankarberg Johansson (KD), ordf socialutskottet och Kristina Nilsson (S), v ordf socialutskottet i samarbete med Stiftelsen Alzheimer Life. Inspelat 2/5
 

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.